Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednoduché jak prkýnko

Motto: "Nemoc nesmí být prostředkem pro obchod".... Podstata podvýživy buněk. Výjimečná funkce vitamínu C. Porovnání klasické a buněčné medicíny. Kdyby to bylo tak dobré, tak už to dávno používá celý svět...

Jednoduché jak prkýnko

16. 8. 2009

Navážeme na článek „K diskusi o účinnosti doplňků stravy RNDr. Petra Fořta, Ph.D. ve WM magazínu z července 2009. Náš názor se s článkem shoduje. Některé úvahy snesou upřesnění a logické rozvinutí. Všeobecně vzato se nemusíme divit článkům, které jsou zaměřeny proti podstatě věci, protože, jak bylo správně řečeno, o byznys tady jde až na prvním místě. Pojďme si na ně trochu posvítit a zorientovat se v záplavě doplňků na trhu. Podstatou neradostného stavu věcí je nesprávná životospráva a v ní nesprávná výživa spojená s nedostatkem pohybu. To je pravda, avšak skutečnou podstatu nemocí je třeba hledat až na úrovni buněk. V jejich nedostatečné výživě. Buňky nejsou nemocné. Nemocné jsou orgány. Naše zdraví závisí především na správné činnosti buněk, ze kterých se orgány skládají. Aby mohly buňky správně fungovat, potřebují správné „palivo“. To jsou přirozené látky, které by měly být obsažené ve zdravé neponičené potravě. Opět řečeno příliš povrchně. Potrava se dělí na dvě skupiny. První skupinou jsou makroprvky. To jsou hlavně tuky, cukry, bílkoviny. Těch máme dostatek, takže stav tuku na českých bocích může nerušeně stoupat. Druhou skupinu tvoří váhově titěrné mikroprvky. To je ono „katalyzátorové palivo“ pro buňky. Jsou to vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy, flavonoidy, esenciální kyseliny a další, bez kterých buňky nemohou správně pracovat. Oproti makroprvkům mají mikroprvky dvě hlavní nevýhody. Když jich máme nedostatek, tak o tom nevíme, protože tělo si o ně neumí říci jako u žízně nebo u hladu. Druhou nevýhodou je, že se dlouho nic neděje. Někdy celá desetiletí. A pak to najednou přijde jako blesk z čistého nebe. Například rakovina. Jak to, vždyť jsem vždy žil střídmě, dokonce ani nekouřím? Proč mě najednou vypovídají klouby?

Nejen podle našeho názoru je příčinou toho všeho nejméně z 80% nedostatečná výživa buněk srdečního svalu, stěny krevních cév. Tak dochází ke zhoršování jejich pružnosti. Pro správnou výživu buněk potřebujeme komplex všech výživových mikrosložek v jejich přirozené přírodní synergii. Vitamíny, minerály a stopové prvky se v přírodě vyskytují vždy v ucelených živých komplexech, nikoli jednotlivě, jak to uvidíme na policích lékáren a prodejen zdravé výživy. Požadavek na synergickou vyváženost je namístě, protože synergie výživy dokáže účinky jednotlivých látek komplexu nejen sčítat, ale i násobit. Příklad. Vitamín C a bioflavonoidy v určitém vyváženém poměru působí synergicky. Jejich biologické spolupůsobení je 10ti až 20ti násobně vyšší, než při samostatném nasazení jednoho nebo druhého - byť byly nasazeny ve zvýšených dávkách. Buňky pro svou práci nepotřebují žádné výtažky z bylin, ani jiné léčivky. Ty jsou potřebné pro léčbu. Bylinné preparáty nikdy nebyly a nebudou přirozenou součástí běžné potravy a nikdy jí nemohou nahradit. V přírodě se mimochodem byliny naopak nikdy nevyskytují v komplexech, ale vždy v podobě oddělených rostlin. Je to v podstatě jednoduché jak prkýnko. Například motor. Aby správně pracoval, potřebuje správný benzín a olej. Pro svou řádnou funkci nepotřebuje přísady do oleje typu Slick, který vyplňuje netěsnosti mezi písty a válci vydřené opotřebením. Chybou by bylo věnovat většinu prostředků na vývoj stále lepších „Slicků“, namísto používání kvalitního oleje. Že by se to mohlo týkat i transplantací? 

Logická námitka proti přírodním preparátům zní: Kdyby ty vaše preparáty byly tak dobré, tak by to už dávno používal celý svět. Na tuto námitku vtipně reagoval jeden komentátor na ruském Internetu (http://www.lebed.com/2005/art4431.htm) takto. Představme si, že při koupi nového auta dostanete návod k obsluze, který bude obsahovat tyto body: Jezděte co nejrychleji, bez ohledu na kvalitu vozovky a zátěže, kterou vezete, vašemu autu to prospívá. Ukazatele otáček, teploty, tlaku oleje udržujete vždy v červeném poli, umožní to lepší akceleraci motoru. Nikdy nejezděte „na spotřebu“ a motor co nejméně vypínejte, motoru to škodí. Šetřete náplněmi, chladící směsí, olejovými náplněmi, brzdovou kapalinou, měňte je co nejméně, výměny škodí motoru. S konzultacemi, návody, opravami se obracejte pouze na výrobce a autorizované servisy, protože nedodržení těchto doporučení povede k vážným škodám.

Teď si ještě představte, že se znalost těchto pravidel prověřuje při zkouškách řidičského oprávnění. Tato pravidla jsou vyvěšena na všech veřejných místech a jsou donekonečna omílána v médiích. Nevaž se, odvaž se! Pravidelně se o nich zmiňuje denní tisk, jsou součástí učebních osnov na školách. Servisy a automechanici nezapomínají zdůrazňovat, že nedodržování těchto „zlatých“ pravidel vede k velkým problémům a finančním ztrátám.

Nakonec se při každoroční servisní prohlídce dovídáte, který díl už bude třeba vyměnit, a že bude dobré uvažovat i o transplantaci motoru a nejlépe celého auta. Je nabíledni, kdo bude takový systém prodeje a servisu automobilů obhajovat a kdo z něj bude bohatnout. Automobilový průmysl, servisy, výrobci dílů, pohonných hmot, konečně i masmedia placená z reklamy budou jásat, protože z takového systému budou mít ohromné zisky - na úkor automobilistů.

         A teď si představme, že někdo přijde na to, jak autu prodloužit životnost na dvojnásobek pouhým porušováním těchto pravidel. Zaběhlý systém měnit. O auto se starat, používat náplně, které auto potřebuje, měnit je včas, jezdit rozumně. Potřebné oleje a další náplně se téměř nikde nevedou, tak si je začne shánět sám a tuto kacířskou myšlenku začne šířit dál. Nejprve mezi svými známými a příbuznými. Zatím „létá pod úrovní dosahu radaru výzvědné služby autokartelu“. Co se stane, až ho zaregistruje, si umíme přestavit. Spustí proti němu celoplošnou pomlouvačnou a zastrašovací kampaň, která bude bouřit výroky typu: „Co vy nám tady budete jako laik, povídat? Máte vy vůbec příslušné vysokoškolské vzdělání? Ukažte nám vaše vědecké studie, výsledky výzkumu z našich předních světových automobilových výzkumných pracovišť, které vaši teorii potvrzují! Vždyť vy tomu vůbec nerozumíte, vy nejste ani technik…“

Takže. Ne, že by to svět už dávno používal… Bude vyvinuto maximální úsilí, aby se o tom svět nedověděl, aby se to používat nemohlo. Ano, jednoduché jak prkýnko.

 

Podstata nedostatečné výživy buněk

Důvod chronického nedostatku buněčných výživových mikrosložek spočívá

1)    ve způsobu pěstování (zhoršování životního prostředí, intenzivní chemické ošetřování, systematické vyčerpávání zemědělských půd),

2)    v navazujících ztrátách při výrobě (dlouhodobé skladování, dozrávárny, průmyslové zpracování potravin),

3)    v jejich urychleném rozkladu (jedy, léky, umělé přídatné látky do potravin),

4)    v jejich zvýšené spotřebě vlivem narůstající civilizační zátěže (nemoci, stres, kouření, alkohol),

5)    též ve stáří, těhotenství, při sportu,

6)    ve snaze mocensky ovládnout světovou distribuci pomocí geneticky modifikovaných potravin, jejichž větší výnosy a odolnost proti škůdcům nevyváží nemožnost vyklíčení osiva, takže pěstitel je nucen vždy znovu nakupovat nové drahé geneticky modifikované osivo od výrobce (osivo terminátor, Monsanto, vlna sebevražd farmářů v Indii) a též

7)    v podhodnocení, až přehlížení důležitosti jejich přívodu do organizmu. Vzhledem k nízké ziskovosti. Protože přírodní látky nelze na rozdíl od chemických sloučenin patentovat, leží tato oblast mimo hlavní zájem farmaceutického průmyslu, potravinářského průmyslu, jakož i navazujícího průmyslu zdravotnického. Na to podle mnoha odkazů na Internetu navazuje zcela vážné rozvíjení snah o celosvětové zařazení doplňujících vitamínů, potravinových doplňků a doplňků stravy do kategorie drogy a jedy v rámci potravinového zákoníku pro ochranu spotřebitele „Codex Alimentarius“, připravovaného pro mezinárodní schválení na půdě OSN. Tím by byl spotřebitel konečně definitivně „ochráněn“ před škodlivými doplňky stravy ze zákona s celosvětovou platností. Jak je vidět, farmaceutický průmysl chce jen naše dobro. Nenechme si ho vzít.

 

Výjimečná funkce vitamínu C

Vitamín C má v zajištění stability našeho těla a jeho orgánů přes 1000 funkcí. Podle posledních vědeckých poznatků má optimální přísun vitamínu C vliv také na optimální tvorbu kolagenu, který je základem pružnosti a pevnosti obalu buněk tkání, cév. Správně vyživené buňky cévní stěny plní dobře svou funkci. Výsledkem je potřebná pružnost cév a lepší ochrana proti aterosklerotickým změnám. Proto je velmi důležitý jeho dostatečný příjem v potravě. Před mnoha staletími se admirálové divili, proč až 90% námořníků umírá při dlouhých plavbách na kurděje a přitom kočky a krysy se vracejí domů zdravé. Zvířata na rozdíl od člověka produkují denně od 2 do 20 gramů vlastního vitamínu C (nejvíc 20g kozel, jedno plemeno vlčáka údajně až 40g), který chrání jejich cévy, aby nepraskaly a krev tudy nemohla prosakovat. Poslední vědecké výzkumy potvrdily, že to je hlavní důvod, proč zvířata neznají kurděje ani srdeční infarkt. Pokud by byly gramové dávky vitamínu C pro organismus škodlivé (jak tvrdí farmaceutické studie), většina živočišných druhů by už zákonitě musela vyhynout. O to důležitější je dostatečný příjem vitamínu C pro člověka. Polovina, lépe celá lžička práškové kyseliny L-askorbové denně postačuje. Žádejte ve své lékárně. Lékárny vitamín C v prášku obvykle nevedou, ale mohou jej pro vás objednat. A není drahý.

 

Konec dogmatu o cholesterolu

Každoročně například jen v Německu umírá skoro půl milionu mužů a žen na následky infarktu a mozkové příhody. Číslo odpovídá velikostí takovým městům, jako Drážďany. Přitom se tomu se dá dobře bránit přirozenou kontrolou látkové výměny buněk pomocí prevence a buněčné medicíny! To ukazuje na vinu chronického nedostatku vitamínů a dalších buněčných výživových látek ve výstelkových buňkách stěn artérií, především vitamínu C a tím i na nedostatek kolagenu, protože C se podílí na jeho tvorbě. Výsledkem je ztráta pružnosti a kornatění. Cévy se stávají křehkými. Pak se nemůžeme divit, že při 60 úderech srdce za minutu, což je stotisíckrát za den, mohou cévy praskat. Kornatění cév je tedy raná forma kurdějí. V pokročilém stádiu kurděje mohou zapříčinit smrt v důsledku masivního krvácení prosakujícího popraskanými cévami. Pro opravu čerstvých prasklin začnou játra okamžitě produkovat cholesterol a jiné opravné látky. Pokud není odstraněna příčina, praskliny se budou zvětšovat a zvýšenou tvorbu cholesterolu v játrech nezastaví ani konzumace nízkocholesterolových potravin, ani žádná jiná dieta, protože 80% tvorby cholesterolu zajišťují játra. Zejména u margarínů s nízkým obsahem cholesterolu je to dokonce naopak. Na prasklinky se nabalují další usazeniny, cévy se stahují, ucpávají, krevní tlak se zvyšuje. Situaci dále zhoršují tuky vznikající v organizmu přeměnou glukózy, ze škrobovin, především z pečiva a výrobků z bílé mouky. Škrob se v trávicím traku mění na glukózu, a ta, nespálena fyzickou námahou, se mění na nebezpečné tuky. Glukóza obsažená v krvi se navíc navazuje na tkáně orgánů. Tím dochází k dalšímu narušování jejich činnosti. Jak vyplývá z výše uvedeného, jen málokdo z nás má přísun vitamínu C dostatečný pro udržení zdravých cév. Naše dnešní běžná každodenní potrava obsahuje jen tolik vitamínu C, že kurděje nepropuknou naplno.

Jak je to tedy s cholesterolem? 16. ledna 2008 utrpěl světový obraz vytvořený o cholesterolu tvrdý úder. List New York Times informoval veřejnost o klinické cholesterolové studii 700 pacientů. Výsledky byly otřesné. U pacientů, kteří užívali preparát STATINE docházelo ke skoro dvojnásobně rychlejšímu ukládání nánosů v koronárních tepnách. Tuto alarmující skutečnost před veřejností farmaceutické koncerny zamlčovaly déle než rok, i když tento preparát na snížení cholesterolu užívalo skoro 5 milionů lidí. Léky na snížení cholesterolu nemají s výživou buněk nic společného. Jsou cílené na omezování vlastní produkce cholesterolu. Jako ostatní chemické léky mají vážné vedlejší účinky neboť hrubě, destruktivně narušují metabolické pochody. Bez úpravy výživy je jejich nasazení doživotní. Podobné je to s léky na snížení vysokého krevního tlaku. Ani ty nijak nevyživují buňky cévní stěny, ani je nechrání přirozeným způsobem. Naopak, nepřirozeným způsobem ředí krev, aby lépe protékala zanesenými cévami, nebo zpomalují tep srdce. Světové statistiky hovoří jasně. Po infarktu, rakovině a mozkové příhodě, jsou čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí právě vedlejší účinky léků!

V odborných kruzích dnes probíhá přehodnocování názorů na cholesterol. Pokud by byl cholesterol v potravě příčinou kornatění, musel by se usazovat nejen v tepnách, ale i v žilách. Kornatění žil naproti tomu není známo. Hlavní problém aterosklerózy neboli kornatění cév je v dlouhodobé podvýživě buněk, nikoli v existenci cholesterolu. Potvrzuje to i zjištění, že většina lidí s infarktem má cholesterol v pořádku. Cholesterol nikdy není původní příčinou srdečního infarktu. 

Odborný tým Sdružení prevence civilizačních nemocí SPCN se proto v rámci osvěty a propagace programu MOSSSPCN podílí na vývoji a výrobě synergické výživy buněk srdečního svalu a cévní stěny. Více kniha Dr. Matthias Rath „Proč zvířata nemohou dostat infarkt a člověk ano“.

 

Porovnání medicíny podle Institutu buněčné medicíny Dr. Matthiase Ratha

Buněčná a potravinová medicína. Nový, téměř neznámý směr v prevenci a ochraně zdraví, podáváním cílených souborů výživových látek, zaměřených na správnou činnost buněk, na odstraňování příčin nemocí, zejména na ochranu před srdečním infarktem, mrtvicí, onemocněním kardiovaskulárního systému a mnoha jinými civilizačními chorobami.

 

Jak se vyznat v záplavě potravinových doplňků?

Pokud se setkáváte s nabídkou desítek lahviček jednotlivých kvalitních vitamínů, minerálů, enzymů, namísto uceleného přírodního komplexu, víte, že je to dobré, ale není to ono. Pokud se setkáte s nabídkou nějakého čistě bylinného komplexu, ať už v tekuté nebo tabletované formě, víte, že se jedná vesměs o kvalitní přírodní bylinné preparáty. Pro přirozenou činnost buněk však nemají základní důležitost. Tvoří takovou tu třešničku na dortu. Základem je každodenní přirozená výživa – dort. Je důležitější třešnička na dortu než dort samotný? To už si docela dobře rozhodne každý sám. Pokud potravní doplněk neobsahuje žádné užitečné bakterie nebo naopak, obsahuje jenom bakterie bez další výživy, víte, že je to dobré, ale ani tudy cesta nevede. Pokud dostanete nabídku na zaručený detoxikační bylinný program, proč ne? Vyzkoušejte, ale uvidíte, že bez další navazující mikrovýživy to nemusí stačit. Budete se zanášet znovu. Když Vám někdo řekne, že jeho zázračný potravinový doplněk stačí vzít jednorázově nebo jednou za rok, víte, že to také není ono. Správnou výživu potřebujeme trvale, průběžně. Proto zde nemůžeme ani hovořit o návykovosti. Nejen členy SPCN proto žádáme, aby dobře zvažovali nákup cizích potravinových doplňků (zejména těch prodávaných „letecky“) a ptali se na jejich princip činnosti, složení a synergii podle posledních výzkumů.

 

Nic z uvedených argumentů nenaznačuje snahy o zlepšení situace, protože v podstatě jsou všichni spokojeni. Zemědělci dosahují pomocí několika složek v umělých hnojivech vysokých výnosů, aniž by se museli starat o obsah ochranných látek pro zdraví, výrobci léčiv nejsou kráceni o vysoké zisky, výrobci potravin nemají starost se ztrátami při skladování a zásobování, hygienické orgány jsou spokojené s dodržováním vysokých hygienických norem, dopravci si přijdou na své při dopravě potravin napříč kontinenty, odchodní řetězce mají k dispozici dlouhé záruční lhůty dobře ošetřených potravin a mnozí pacienti jsou spokojeni se svým relativním zdravím, protože lékaři je dovedou zbavit nejhorších následků nemocí, aniž by se museli starat o skutečné příčiny jejich vzniku. Pacienti tak přežívají po delší dobu, než před padesáti léty, lékařská věda musí a proto může požadovat stále větší částky na vývoj stále modernějších lékařských přístrojů a postupů prodlužující se léčby. Lékaři nesou velkou odpovědnost, proto jsou váženou komunitou a o dobře placenou práci mají postaráno, přestože jsou vychováváni a placeni především za starost o nemoci a ne za starost o zdraví. Proto se nemusíme divit článkům, útočících na kohokoliv, kdo chce tento zaběhnutý systém měnit. Stačilo by, aby lékaři byli placeni za péči o zdraví a rodinní lékaři by při vzniklé nemoci byli kráceni na mzdě, protože se špatně starali o zdraví, jak to známé z Číny. To by byla reforma zdravotnictví! Rázem by se ušetřila polovina nákladů na zdravotní péči. Chtěl by však vůbec někdo takovou reformu? Kolik lidí by přišlo o práci za cenu upevněného zdraví obyvatelstva? Co by to udělalo s národním hospodářstvím? Vláda by to zařídit mohla, ale taková je v daných podmínkách nezvolitelná. Jak praví klasik. Teoreticky je to možné, ale v praxi se to nepoužívá. Je to jednoduché jak prkýnko.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

redakce - Marii Dyduchové

Děkujeme za pochvalu!!!
K myšlence o pojišťovnách - obávám se, že jejich zájem je mimo naše snažení. Nechci jim "nasazovat psí hlavu", ale veškeré naše snahy o spolupráci se doposavad míjí účinkem.

Marie Dyduchová - no to je super !

Uvádějte zde více takových článků, aby se lidé probudili a hledali cestu ke zdraví. Cesta je vždy trnitá, ale jedině informace dělají vlastní názor, donutí člověka k realizaci a pak následné zkušenosti rozhodnou o ucelení vlastního názoru na to, co je správné a co ne. Jsem ráda, že něco takového se již v naší republice rozjíždí, bude to cesta pomalá, lidé se již probouzí. Proč bychom měli stále používat jen výrobky ze zahraničí, které jsou přece jenom dražší, i když výborné. Podporujme české šikovné lidi, kteří nám dokáží nabídnout totéž, ale cenově dostupné všem vrstvám obyvatel. Budu se radovat, až se podaří do tohoto programu zabudovat některou zdravotní pojišťovnu. Věřím, že se některá probudí a vybočí ze zajetých praktik. Máme bezvadnou českou firmu, která vyrábí pouze ekologické produkty na mytí nádobí, praní prádla, uklízecí řadu, kosmetiku, a od svého vzniku pouze jednou u několika produktů malinko pozvedla cenu a stále prosperuje. Je jenom na lidech, aby takovéto firmy vyhledávali a snižovali své náklady na provoz domácnosti používáním českých, levných a zdraví prospěšných kvalitních produktů. Potom zbývá i na takové lahůdky nadstavbové, které naše tělíčko v určitém věku potřebuje. Podporovat české firmy se vyplácí a je zapotřebí si uvědomit, že všude na mně chtějí peníze za zboží, ať si ho jdu koupit do obchodu nebo si ho objednávám přes internet. Doporučuji vždy registraci u firmy, o které mám hodně informací a získala si u mne důvěru, potom i výrobky používám za nejlepší ceny a mohu je doporučovat dál ... Vše je také opravdu i o penězích, ale sám si mohu rozhodnout, kterou cestou se dám, do toho dobrá firma nikoho nenutí. SPCN přeji hodně velkou trpělivost a věřím, že se záměr podaří !!!