Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mléko a mléčné výrobky

Jak je to s tolik diskutovaným mlékem pro chranu zdraví?

Za tvorbu tuků v krvi mohou z větší části škroboviny z bílé mouky, které se mění na cukry a ty, pokud se nespálí fyzickým pohybem, se mění na tuky, páchající v organizmu - na rozdíl od tuků přírodních neponičených průmyslovou výrobou - nedozírné škody. Jak je to s ostatními tuky?

 Zaměřme se na mléčný tuk. Podobně jako s margaríny (viz článek o margarínech) je to s klamavou reklamou na odtučněné mléčné výrobky a potraviny zbavené přirozeného obsahu bakterií mléčného kvašení. Při průmyslové výrobě se nejen odtuční, ale navíc se vybavují konzervačními látkami, které pochopitelně konzervují i ostatní obsah zažívacího traktu. Program „Vitalinea 0% tuku“ v jogurtech a jiných mléčných výrobcích nemůže chránit zdraví. Je to pouze reklamní trik, jak zvýšit prodej těchto výrobků. Nabádá přitom tuky poplašenou a neinformovanou veřejnost, ke které se bohužel přidávají mnozí lékaři a dietologové, aby lidé v podstatě konzumovali potraviny zbavené nezastupitelných vitamínů rozpustných v tucích. Vždyť mléčný tuk je nejvýznamnějším, vyváženým, ideálním zdrojem těchto, ale i dalších, organizmu potřebných složek. S příslovečnou vaničkou se tak vylévá i dítě, kdy se nerozlišuje mezi přemírou vepřového a hovězího tuku  (např. v uzeninách, či přetučnělém mase), a mléčným tukem.

 Pasterizací, svařením či jinou tepelnou úpravou se výživná hodnota mléka snižuje. Všechny životně důležité enzymy se ztrácí a podstatně se také sníží využitelnost všech hlavních složek mléka, jako vápníku, železa, fosforu. Výsledek je mnoho balastu, který znečišťuje naši krev. Jedinou předností pasterizace je, že takové mléko je možné dopravovat na delší vzdálenosti a dlouho skladovat, aniž by zkyslo. Pak už nezkysne nikdy, pouze shnije. Syrové mléko má navíc alkalickou reakci. Neutralizuje škodlivé kyselé jedy v těle podobně jako zelenina. Vychlazené zkysané mléko je lahodné, zdravé a je zdrojem užitečných bakterií mléčného kvašení v trávícím traktu pro imunitu. Tak uzdravuje příroda.

 Námitka. S nepasterizovaným mlékem je spojeno riziko! Nikoli, není. Mnohem větším rizikem pro zdraví je pasterizované, nikoli syrové mléko. Například v Bulharsku je syrové a plnotučné mléko hlavní potravinou. Pokud se tam hodně lidí dožívá přes sto let věku, může za to děkovat hlavně syrovému mléku. Námitka. Co Bangova nemoc (brucelóza)? Nic. V Bulharsku je tak vzácná, že vzhledem na všechny přednosti syrového mléka je zanedbatelná. Námitka. Nehrozí přenos např. tuberkulózy z nemocné krávy? Ne. Přirozená strava bohatá na ochranné látky zvyšuje odolnost lidského organizmu do té míry, že se škodlivé bacily nemohou rozmnožit. Bakterie mají za úkol odstraňovat v přírodě odpad. Proto napadají i odpad v naší krvi a buněčné tkáni. Problém tedy není v bakteriích, ale ve výživě a tím v imunitním systému, který se o škodlivé bakterie stará sám. Syrové mléko čistí organismus, už proto je hygienické. Dr. Evelyn z Londýna zjistil, že syrové mléko (zejména kozí) je výbornou ochranou proti zubnímu kazu u dětí. Když je však pasterizováno, stane se kloakou chorob. I vápník se v něm znehodnotí. Výborným řešením je nechat ultratepelně ošetřené UHT mléko prokvasit Tibetskými kefírovými houbičkami. Ozdravný účinek takového kefíru by vydal na další článek. Stoupající výskyt alergií na mléčné výrobky je samostatná kapitola, kterou je nutné řešit ve spolpráci s alergologem. 

  Známka SPCN pro odtučněné mléčné výrobky je 5. Nedostatečná znamená nedostatečnou užitnou hodnotu pro ochranu zdraví. Kysané mléčné výrobky, nepřislazované, neochucované (bílé jogurty, acidofilní mléka, podmáslí, kyšky, žinčice, kefíry, zakysané smetany) SPCN hodnocení známkou 1, v plnotučné verzi pak 1*. Výborná znamená výbornou hodnotu pro ochranu zdraví.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dr. Jiří Holinka - Je mléko skutečně zdravé?

Jde o zásadní otázku. Jak jistě všichni víte, jsme savci a jako takoví máme náš zažívací trakt uzpůsoben ke konzumaci mateřského mléka a to obvykle do doby, než přejdeme na standardní stravu. Od té doby se pro nás stává mléko nepřirozenou součástí potravy a ztrácíme také část enzymatického vybavení, které pro jeho zpracování potřebujeme. Navíc se objevuje stále více odborných studií, které poukazují na příčinnou souvislost mezi nadměrnou konzumací mléka a mléčných výrobků a zvýšeným rizikem něktrých nádorových onemocnění, např. rakovinou prostaty. Jak navíc ukázaly studie prof. Campbella, je kasein obsažený v mléce odpovědný za podporu růstu nádorových onemocnění. Osobně bych tedy neřešil otázku zda konzumovat mléko pasterizované či nepasterizované, odtučněné nebo kysané. Otázkou je, zda mléko vůbec ano, či ne.

Jan - Využitelnost vápníku z acidofilního a kefírového mléka

Chtěl bych se zeptat, zda je tedy využitelnost vápníku z acidofilního a kefírového mléka a také z tučného neslazeného jogurtu vyšší než v případě pasterizovaného mléka. Z článku vyplývá, že tyto výrobky jsou zdravější, než pasterizovaného, tak se ptám pro ujištění. Děkuji.

redakce - Re: Využitelnost vápníku z acidofilního a kefírového mléka

Domníváme se, že využitelnost nejen vápníku je u kysaných mléčných výrobků vyšší než u pasterizovaného mléka. Souvisí to s komplexem mikrovýživových látek, které využitelnost podporují, avšak pasterizací se ničí.

redakce - Dr. Jaroslavu Nedvědovi

Vážený pane doktore,
dovolte nám poněkud poopravit to o čem ve vašem komentáři píšete. Pokud přidáte ocet do surového (sladkého) pasterovaného mléka, neprobíhá kysání, resp. kvašení ale pouhé srážení v kyselém prostředí. Mléčná bílkovina (kasein) sice vytvoří sraženinu, ale takto nezískáte produkt, o který nám kysáním jde. Pokud chceme z pasterovaného mléka vytvořit chutný, nutričně bohatý a zdravý produkt, musíme pasterované mléko "naočkovat", nejlépe ušlechtilými druhy bakterií mléčného kvašení. Může se za tím účelem použít jako násada některý z kysaných výrobků distribuovaných v obchodní síti, které obsahují bakterie mléčného kvašení (např. acidofilní mléko, kefír, podmáslí, různé mléčné kyšky, bílý jogurt, zakysanou smetanu apod.). Takto vybavené mléko pak necháte při pokojové teplotě (cca 20 až 30 °C) kysat v uzavřené nádobě cca 24 až 48 hod. Ke kysání můžete rovněž použít např. tzv. Tibetskou kefírovou houbu.
Takto vytvořené kysané mléko obsahuje pomnožené bakterie mléčného kvašení, které ošetřují, doplňují, kultivují a jinak příznivě ovlivňují mikroflóru našeho zažívacího ústrojí. A o to nám jde.

Přejeme Vám stále pevné kosti a stálé zdraví!

Dr. Jaroslav Nedvěd - Kysání mléka

Nesouhlasím, že trvanlivé pasterizované mléko nekysne. Piji mléko denně, když mám chuť na kysané - přidám lžíci octa - do 12 hod. zkysne, vytvoří se chutný tvaroh a syrovátka. V sezoně přidávám toto mléko do salátu, Do zbytku naliji další mléko, nechám stát - do 12 hod. zkysne, pak ho dám vychladit a opět do salátu.....Je mi 70 let a mám kosti jako ze železa, starám se o zahradu a ovocný sad 3000m2, dříve jsem občas spadnul na náledí nebo ze štaflí - nikdy žádná zlomenina. I pasterizované trvanlivé mléko je kvalitní - a ty nemoci bych nezlehčoval - mohli by se ozvat pacienti, které byste pomýlili!