Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravé stárnutí

Výtah z knihy "Tajemství zdravého stárnutí" od Patrika Holforda

Výtah z knihy Tajemství zdravého stárnutí od Patrika Holforda a Jerome Burne

(Oblast zdravého stárnutí prostřednictvím osobní prevence je prvořadým posláním SPCN)

Změny provázející stárnutí

1)    Od 30 roku věku začne zpomalování tvorby kolagenu

2)    Od věku 40 let začne ubývat svalová hmota asi o 1% ročně.

3)    Od věku 50 let výrazně klesá hladina hormonů

4)    Polovina těch, kdo dosáhnou 65, let trpí příznaky osteoartritidy a po 65 roce života hrozí každému druhému zlomeniny

5)    65 rok života je předělový. Začíná doba, kdy dochází k 50% všech srdečních infarktů a mrtvic, 75 případům rakoviny a 95 případům úmrtí na zápal plic

6)    Do 80 roku života má polovina mužů i žen problémy se sluchem

7)    Po 85 roce života postihuje 20% lidí demence.

Léky jsou samotáři. Nevycházejí příliš dobře s jinými léčivy a mají množství vedlejších účinků. Živiny pracují v týmech a vedlejší účinky jsou velice vzácné. Nemocnice jsou nyní mnohem nebezpečnějšími místy. Hrozí tam těžko léčitelné infekce a nemocniční strava většinou nemá žádné ozdravné účinky.

Řešením ochrany před nemocemi je účinná osobní prevence. Doplňování chybějících výživových mikrolátek do každodenního jídla, pravidelné cvičení odpovídající věku a vyhýbání se stresu. Jedním z nejrevolučnějších objevů posledních let je to, že nejrůznější potraviny a potravinové doplňky mohou měnit aktivitu genů souvisejících s nemocností a stárnutím.

Jiný základní chemický proces probíhající téměř v každé buňce stamilionkrát za sekundu potřebný k vytváření energie pro tvorbu kostí, kloubů, neuotransmiterů a hormonů, pro detoxikaci a hlavně ke korekci kopírování správných informací v DNA při dělení buněk se nazývá metylace.

Homocystein (Hcy)

O bezchybném průběhu tohoto procesu vypovídá hladina homocysteinu v krvi. Homocystein je potřebný k vytváření těchto chemikálií, ale jeho vysoká hladina tomu naopak brání. Proto o něm pojednáme podrobněji.  

Vysoká hladina homocysteinu je známkou počátečního stádia Alzheimerovy choroby. Nízká hladina homocysteinu (Hcy) nás chrání před Alzheimerovou nemocí i před zhoršováním paměti souvisejícího s věkem.

Množství látek, které potřebujeme ke snížení homocysteinu (Hcy) ve výživovém doplňku závisí na naší stávající hladině Hcy, jak znázorňuje následující přehled

Živina

Bez rizika

Nízké riziko

Riskantní

Vysoké riziko

Pro stávající hladinu Hcy

Pod 7

7-9

10-15

Nad 15

Kyselina listová

200 mcg

400mcg

800mcg

800mcg

B12

10mcg

250mcg

500mcg

750mcg

B6

10mg

20mg

25mg

50mg

B2

5mg

10mg

15mg

25mg

Zinek

5mg

10mg

15mg

20mg

TMG

-

500mg

750mg

1500mg

NAC Glutation

-

250mg

500mg

750mg

 

Vysoká hladina Hcy a málo vitamínu B12 přináší také zvýšené nebezpečí zlomenin a osteoporózy. Nebezpečí spočívá ve zhoršování vstřebávání vitamínu B12 s věkem. Zdá se také, jakoby Hcy poškozoval kosti tím, že napomáhá jejich rozpadu a zasahuje do kolagenové struktury, která drží kost pohromadě. Hladina Hcy je také lepším indikátorem možnosti vzniku budoucích kardiovaskulárních problémů než krevní tlak nebo kouření. Snížení Hcy brání schopnosti krevních destiček „se lepit“ a tudíž i vzniku krevních sraženin. Námitka. To dělá i aspirin. Ano, ale jeho dnes známé vedlejší účinky jsou natolik vážné, že by dnes jako léčivo neprošel schvalovacím řízením nikde na světě. Pijete hodně kávy? Nechte si změřit hladinu Hcy. Pití více než jednoho šálku denně zvyšuje jeho hladinu.

Příjem vyšších dávek vitamínu C snižuje hladinu Hcy. Dva i více gramů C denně, je žádoucí i s ohledem na menší riziko srdečních onemocnění. Ozdravné potraviny SPCN splňují požadavek na udržení nízké hladiny Hcy. Vzhledem k širokému a vyváženému spektru obsažených mikroživin splňují požadavek ochrany zdraví tak, že brání vzniku 80% mrtvic, infarktů, rakoviny a problémů s klouby.

Buňka

Pro správnou přirozenou funkci buněk jsou nezbytné vitamíny, minerály a další mikrovýživová látky. Mitochondrie jsou buněčné elektrárny, ve kterých se vyrábí energie, potřebují pro svou správnou činnost vitamíny řady B a koenzym Q10, který vyrábějí játra. Buněčné ribozomy vytvářejí bílkoviny a k tomu potřebují přísun aminokyselin. Telomery koncové části shluků genů neboli chromozomů jsou indikátory zdravého stárnutí. Ke své činnosti potřebují vitamíny řady B, antioxidanty a vitamíny A, C, E. Lysozomy, které likvidují odpad, štěpí látky pomocí enzymů. Buněčné jádro, které obsahuje softwarový kód DNA, potřebuje vitamíny, zvláště C, D, E, zinek a hořčík. Buněčná stěna propouští mikrolátky dovnitř a vypouští ven zplodiny, potřebuje různé druhy tuků například omega-3, cholesterol a fosfolipidy. Lysozomy v buňce likvidují odpad a vyrábí bílkoviny od svalů po enzymy podle softwarového kódu v DNA. Po dosažení 80 let ztrácí buňky 40% – 90% schopnosti vyrábět nové bílkoviny. Je to způsobeno mimo jiné zhoršujícím se vstřebáváním mikroživin se stárnutím. Léky pravidelně podávané starší populaci toto vstřebávání dále zhoršují. Proto je pro nás tak důležité doplňovat tyto mikrolátky ve formě doplňků do potravin. Ještě důležitější je doplňovat je do nemocniční stravy.

Například diuretika léky na snižování krevního tlaku z těla vyplavují nejrůznější vitamíny a minerály, jako vitamin C, vápník, draslík, hořčík, tedy paradoxně látky, které jsou potřebné pro jeho regulaci. Proticholesterové statiny snižují tvorbu důležitého koenzymu Q10, který je důležitý například pro správnou funkci mitochondrií, našich buněčných elektráren. To je jen několik příkladů. Co se týče klinických testů, tak se většinou týkají umělých situací, které mají daleko k praktickému provozu v ambulancích, nemocnicích a pečovatelských domovech. Testy se provádějí sice náhodně, ale na předem vybrané skupině lidí, kteří již jiný problém nemají a mají stejné podmínky jako věk, zdravotní stav, způsob stravování. Navíc se většinou zaměřují na jeden jediný problém, jako například na vysoký krevní tlak nebo na cholesterol. Jak by se léčivo chovalo s jinými léčivy, které již pacient užívá?

Prevence

Prevence by měla být v rukách lékařů. Ve skutečnosti na to nemají dostatek prostoru ani času. Zaměřují se až na vzniklý problém s „vrzajícími“ klouby či rakovinou a nikoli na to, jak k tomu došlo. Proto se neprovádí vyšetření efektivity našich mitochondrií, kvalita vytváření našich bílkovin, ani pružnost našich buněčných stěn. Žádný lék není určen jako prevence, aby nemoc nevznikla. Nebo snad znáte nějaký zdravý lék? Kolik lidí zemře na vedlejší účinky léků a kolik na vitamíny?

Nadváha 15 kg zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny o 48%. Běžné diety však fungují na principu zrychlení průchodu tuků – jak zdravých, tak nezdravých – trávicím ústrojím, přičemž sebou odnášejí i vitamíny rozpustné v tucích. Kila shozená dietou chudou na tuky velice pravděpodobně zase nabereme. Zdravých způsobů hubnutí je víc. Poslední výzkumy ukázaly, že mnohé geny se dají vypínat a zapínat. Zajímavá je obdenní dieta, která vypíná geny s dispozicí pro určitá onemocnění například cukrovkou a zapíná geny zajišťující pevné zdraví. Jeden den se pouze pije a další den se jí normálně. Stárnutí není jen výsledek optřebování, ale nejnovější výzkumy ukazují, že je kontrolované geny a ty je možné vypínat i zapínat pomocí zdravé výživy. Například vitamín D má významý dopad na aktivitu 229 genů včetně některých, ktré souvisí s roztroušenou sklerózou, Crohnovou nemocí a cukrovkou. Samozřejmou podmínkou je tělesný pohyb úměrný věku a zdraví na základě doporučení lékaře. Je zajímavé, že po dosažení devadesáti let věku se stárnutí zpomaluje.

Cvičení a další zdravé návyky, dobrá hladina omega-3 a vitamínu D prodlužují telomery a tím brzdí stárnutí. Telomery jsou jakési „čepičky“ na konci chromozomů, které se stárnutím zkracují a tak přestávají chránit dělení buněk, do kterých se pak začnou vkrádat chyby, podobně jako rozmazané kopie u poškozené kopírky.

 

 

Inzulin

Vysoká hladina cukru je nebezpečná nejen pro diabetiky, ale i ostatním hrozí zvýšená výroba škodlivých vedlejších produktů při vytváření energie z glukózy, které poškozují bílkoviny, které si tělo neustále vytváří, jak například v kůži a cévách.

Proces obalování krevních buněk cukrem je glykace. Jestliže je těchto buněk 7% můžeme hovořit o cukrovce, náchylnosti k srdečním příhodám a rakovině. Nejlepší je hodnota do 5%. Červené krvinky se obalují cukrem až čtyřnásobně. To vede k tvorbě vrásek, ale též ke zvýšenému krevnímu tlaku. Nejnebezpečnější je to u dlouho žijících buněk například v nervech a očních čočkách. Proto mají diabetici často problémy s viděním a též s demencí. Udržet glykaci v rozumných mezích napomáhá konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem, též například L-Karnitin a kurkuma. Vynechme nebo omezme všechny škroby v bramborách, rýži, nudlích, těstovinách. Vyhýbejme se rafinovaným uhlohydrátům výrobkům z bílé mouky, pečivu, chlebu. Přejděme na (zdravá) kuřata, sýry, vejce, zeleninu, luštěniny. Inzulin hraje klíčovou roli ve stárnutí, proto si hlídejme hladinu cukru v krvi. Vysoká hladina cukru je příčinou vysokého inzulinu.

Zvýšené množství látky, ve kterou se mění uhlohydráty v těle, než se jejich přebytek změní v tuk (glukóza), spouští tvorbu zvýšeného množství inzulínu, což může souviset se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny. Zvýšené množství inzulínu spouští zvýšenou tvorbu cholesterolu v játrech, což způsobuje stahování krevních cév a tím růst krevního tlaku. Inzulin také souvisí s uvolňováním trigliceridů, což jsou tuky, které souvisí s nebezpečím srdečních onemocnění a cukrovkou. Na růst nádorů a spouštění cukrovky má vliv asi 300 genů. Na některé z nich má vliv inzulin.

Klouby a kosti

Kosti se tvoří ze živné půdy kolagenu, který se tvoří z vitamínu C. Představa, že pro pevné kosti stačí přijímat hodně vápníku z mléka je mylná, pokud k němu nepřijímáme dostatek vitamínu D. Pro ukládání vápníku do kostí je dále důležitý hořčík, zinek, bór a vitamín K. Na vitamín K je bohatá zelená zelenina - špenát, růžičková kapusta, mangold. Proto neudivuje, že rostoucí skupina odborníků poukazuje na to, že neexistuje souvislost mezi výskytem osteoporózy a pouhým příjmem vápníku z mléka. Novým objevem je zjištění, že zdraví kostí a kloubů závisí na nízké hladině homocysteinu, a na vysoké hladině vitamínuB12. To je důležité vědět, protože s věkem klesá schopnost jeho vstřebatelnosti organizmem.

Pozor na užívání léčiva inhibitorů protonové pumpy (PPI) které zdvojnásobují riziko zlomenin u lidí nad 50 let, pokud se užívají dlouhodobě. Další klíč ke zdravým kostem jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem, jakož i každodenní fyzická námaha při cvičení se zátěží. Pro zdraví kostí je další možností vibrační plošina. Příslušné studie ukázaly, že 30 min denně postačí pro uchování pevných kostí. Pohyb se přenáší do buněk kostí, kde spouští produkci osteoblastů podílejících se na výstavbě kostí. Pokud se objeví artritida, není řešením začít používat analgetika proto bolesti, protože neřeší příčinu bolesti. Chrupavčitá ochrana na koncích kloubů se při artritidě ztenčuje, tvoří se v ní dírky a nakonec se kosti třou o sebe za velké bolesti. Tento stav neřeší ani steroidní injekce, které přinášejí úlevu od bolesti i na několik měsíců.

Zdravé chrupavky si můžeme udržovat glukosaminem a minerální sírou. Glukosamin je základním stavebním materiálem kloubů a minerální síra působí jako hřebíky, které je drží pohromadě. Jejím nejlepším zdrojem je česnek, cibule, a vejce. Nicméně glukosaminy mohou dobře účinkovat opět v kombinaci s dalšími protizánětlivými látkami jako například rybí tuk obsahující kyselinu omega‑3, která na klouby působí jako mazadlo. Snížení tělesné hmotnosti také pomáhá vypnout zánětlivý proces v kloubech.

K přírodním látkám tišící bolest patří

-       Výtažek z čilipapriček kapsaicinový gel, který snižuje množství látky přenášející v mozku signály bolesti

-       Phytodolor, bylinná směs z kůry topolu,jasanu a zlatobýlu, která snižuje tvorbu prostaglandinů, jež vyvolávají bolesti.

-       Kurkuma

-       Olivy

-       Cibule, zejména červená

-       Oleje obsahující nenasycené mastné kyseliny omega-3

-       Kadidlovník kadidlo indické (Boswellia sacra)

-       Kyselina hyaluronová, klíčová součást chrupavky, která má na starosti dopravu živin do buněk a vylučování odpadních látek

-       Astaxanin jeden z nejúčinnějších antioxidantů obsažený v krabech, lososech, krevetách a krilu

-       Zázvor přelitý vroucí vodou jako čaj, nebo nastrouhaný do zeleninové šťávy.

Jak si udržet kosti a klouby mladé?

-       Jíst více ořechů, semen a fazolí, mastné ryby, třikrát týdně, každý den cvičit s využitím gravitace

-       Užívejte dvakrát denně multivitaminový doplněk (pozn. Doporučená je komplexní ozdravná kloubní potravina programu MOSSSPCN VitArt)

-       Při osteoporóze choďte 30 min na slunce, aby si tělo mohlo vyrobit dostatek vitamínu D

Nadváha

Řešením není snížení příjmu kalorií během na sebe navazujících dnů a týdnů, protože vede ke zpomalení metabolizmu. Jakmile zase začneme jíst normálně, váha přibude ještě rychleji, než dřív, takže se vlastně nastavíme na opakované selhávání diet. Druhá chyba je omezování tuků, na místo kterých jíme více něčeho jiného, cukru a rafinovaných uhlohydrátů zvláště těch obsažených v bílé mouce. Rychle rozpustné cukry rozkývají hladinu krevního cukru, což vede k tloustnutí a nakonec k cukrovce. Děje se to tak, že konzumace přílišného množství cukru vyhání hladinu krevní glukózy nahoru a tělo musí vyprodukovat více inzulínu, aby se přebytečný cukr mohl uložit ve formě tuku. Receptory inzulínu začnou být postupně otupělé a začnou se uzavírat, takže musíme vyrábět stále víc inzulínu. Je to stejný stav jako u závislosti na drogách. Aby droga měla účinek, potřebujete jí stále víc. Nakonec se všechna přebytečná glukóza odloží do úložišť v podobě tuku a hladina cukru prudce poklesne. Přichází nevrlost, hlad, chuť na sladké a na kofein. Nakonec, když už máme tak velkou inzulínovou rezistenci, že tělo už neumí snížit hladinu krevního cukru, přichází onemocnění cukrovkou. Neustále vysoká hladina krevní glukóze vede ke glykaci, což je proces, při kterém se vytváří lepkavá látky, která ucpává buňky v celém těle včetně mozku a brání jim v přirozené funkci.

Cukr a uhlohydráty přidávané do nízkotučných potravin vedou k srdečním onemocněním zvyšováním hladiny tuků v krvi (triglyceridů) a snižováním hladiny „dobrého“ cholesterolu HDL. Tedy přesně k opaku očekávaného přínosu. Lidé konzumující spoustu bílkovin a tuků a velice málo uhlohydrátů hubnou dobře a zdravě.

Zdravá dieta nesmí vzbuzovat pocit hladu. Musí obsahovat zdravé tuky jako omega-3 a též rozumné množství uhlohydrátů, ale ne takových, které zvyšují hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Bílkoviny jezme vždy s uhlohydráty. Jezme hodně rozpustné vlákniny obsažené nejvíce v ovesných vločkách a semínkách šalvěje hispánské, lžičku skořice denně. Jezme méně, ale častěji včetně dvou menších svačin. Poraďme se s výživovým poradcem. Nezapomínejte na pravidelné cvičení. Zůstat štíhlí v mladém věku přispívá k dlouhověkosti. Od 70 let věku přílišné zredukování váhy naopak není dobrý nápad. Cvičení a udržování inzulínu na nízké úrovni v jakémkoliv věku je pravděpodobně důležitější, než smrtelně vážná snaha udržovat si nízkou váhu.

Mladistvá kůže

V kůži se kolagen vytváří ve škáře tehdy, když vitamín C přemění aminokyselinu prolin na hydroxyprolin. Ztrátu pružnosti kůže způsobují volné radikály například z kouření, opékání na slunci. Poškození lze podstatně zredukovat přísunem antioxidantů, zvláště vitamínu A a C. Nedostatek zinku způsobuje strije. Některé vitamíny jsou transdermální, příklad právě A a C. Krémy s vitaminem A jej však obsahují málo a často též nemají ochranu před oxidací. Je nutné zkontrolovat, jestli je krém v balení, které brání oxidaci vitamínu A světlem, jestli má expirační dobu v řádu měsíců, nikoliv let a zda obsažený vitamín A je v nejúčinnější formě retinolu palmitátu, retinolu acetátu a retinolu. Mimořádně úspěšný je též místně aplikovaný vitamín C, zejména pokud krém s ním obsahuje jeho nejvstřebatelnější formu askorbát teraisopalmitát. Pokud se při opalování spálíme, výsledky krému s tímto vitamínem C jsou téměř zázračné.

Většina vitamínu D se vytvoří během prvních 15 minut na slunci, proto nepoužívejme v této době opalovací krémy s UV filtrem. Poté aplikujeme krém bohatý na antioxidanty, který nemá příliš vysoký UV faktor například RAD od firmy Environ. Po skončení opalování aplikujte opět vitamín A na kůži. Jinak může trvat týden, než se vzpamatuje. Nevystavujme se přímému polednímu slunci příliš dlouho. Pro hydrataci kůže je nezbytné pití čisté vody, asi osm sklenic denně, což není totéž jako dodržování pitného režimu. Stárnutí kůže dále zpomaluje konzumace ryb, semen, ořechů, oliva a panenský olej z nich, zeleninové saláty s ním. Vyhýbejme se cukrům a potravinám vysokou glykemickou náloží.

Rakovina

V průmyslovém světě se nebezpečí onemocnění rakovinou neustále zvyšuje a nyní postihuje jednoho člověka ze tří. Prvním krokem je porozumět příčinám. Se vznikem tohoto onemocnění souvisí průmyslově vyráběná strava, kouření, nedostatek pravidelného pohybu, používání pesticidů a karcinogenních chemikálií v našem životním prostředí, překyselení organizmu, kontaminace těžkými kovy, parazity, plísněmi. Mnoho nových chemikálií zapíná geny, které posilují růst buněk, což vede k rakovině. Dále je motorem vzniku rakoviny poškození DNA antioxidanty, zánětlivost, též vysoká hladina glukózy a inzulinu. Léčba je drahá a málo účinná. V USA stojí prodloužení života pacientů s rakovinou o 6,8 měsíce 37000 dolarů.

Co proti tomu můžeme dělat sami.

Zvýšení vitamínu D z 50 na 100 nmol/l snižuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku asi o třetinu obzvláště v kombinaci s vápníkem a dalšími mikrovýživovými složkami. Jednou z těchto složek je beta-karoten. Když se denně zkonzumuje ekvivalent jedné mrkve, znamená to snížení rizika vzniku rakoviny o jednu třetinu. Antioxidanty fungují jako tým. Pokud máme k dispozici všechny antioxidanty najednou, jejich účinek se sčítá. Nejjednodušší způsob jak je získat je jíst potraviny mnoha barev, nejlépe syrové. Nejvhodnější preventivní formou jsou proto komplexní přírodní potravinové doplňky. Snížení obsahu cukru omezuje vznik nádorů. Zvýšení příjmu určitých protirakovinných živin ve stravě je stejně důležité jako omezení příjmu karcinogenů.

Vyvarovat se můžeme konzumace akrylamidů, které vznikají při smažení, pečení a při užívání mikrovlnné trouby. Jejich konzumace zvyšuje riziko vzniku rakoviny ledvin o 59%.

Zvláštní postavení zaujímá vitamín C. Je prokázaná souvislost mezi vysokým příjmem vitamínu C a výskytem hned několika druhů rakoviny, zejména rakoviny úst, jícnu, žaludku, plic, slinivky a děložního hrdla. Perorálně jej můžeme brát až po hranici tolerance střev, to znamená maximum podávaného vitamínu, aniž bychom dostali průjem. Při podávání vitamínu C intravenózně se používá v množství až 4g na kilogram tělesné váhy. V tomto množství se v nádoru chová jako silný antioxidant. To způsobuje nárůst destruktivní chemické látky hydrogen peroxidu pouze v rakovinových buňkách, což zmenšuje velikost nádoru o 40%. Je to levné a bez vedlejších účinků. Při léčbě rakoviny slinivky se tak dosahuje lepších výsledků než použitím chemoterapie. 30 minutová procházku pět dní v týdnu u rakoviny mozku prodlužuje život z průměrných 13,03 měsíce na 21,84 měsíce.

Co dělat proti rakovině. Nekouřit, jíst hodně potravin bohatých na antioxidanty a omega-3. Udržovat nízkou hladinu glukózy a inzulinu. Omezit zejména nekysané mléčné výrobky, snížit příjem smažených a křupavých potravin, užívat minimálně 2g vitamínu C denně.

 

 

Srdce a krevní tlak

Na prvním místě v příčinách úmrtí jsou infarkty. Všechny autority vám řeknou, že riziko infarktu můžeme snížit tím, že budeme konzumovat „zdravou vyváženou stravu“. Tím se míní chybná představa, že by v ní mělo být málo tuku a cholesterolu, přestože existují jasné důkazy, že tyto nezpůsobují srdeční onemocnění. Nízkotučná dieta pravděpodobně zvyšuje hladinu inzulínu, kterou naopak potřebujeme udržovat nízkou. Mylná je představa, že snížením příjmu cholesterolu v potravě zastaví nebezpečí infarktu. Ani v jedné studii se nepodařilo zjistit zvýšení rizika vzniku srdečního onemocnění tím, že člověk sní šest vajec týdně namísto jednoho. U cukrovkářů to neplatí zcela. Více než polovina pacientů s infarktem má hladinu cholesterolu v normálu. Je to tím, že 80% našeho cholesterolu nepochází z jídla, ale vyrábí jej játra. Pro zvýšení „hodného“ cholesterolu HDL neexistuje léčivo. Velmi účinný je naopak nepatentovatelný vitamin B3 Niacin, proto se téměř nepoužívá. Používání proticholesterolových statinů je pro prevenci neúčinné, zatímco jejich vedlejší účinky jsou podstatné. Je to šedý zákal, akutní selhání ledvin, mírná nebo vážná dysfunkce jater, poruchy spánku, zhoršování paměti, sexuální dysfunkce, deprese a zřídka plicní onemocnění.

V jedné studii se analyzovaly testy prováděné s 65000 lidmi, kteří měli pouze zvýšené riziko srdečního onemocnění. Zjistili se, že z 10000 lidí, kteří užívali tyto léky 4 roky, zemřelo 7, což je tak málo, že to mohla být náhoda. Jiná studie zjistila, že u žen, které by užívaly statiny 30 let, se prodlouží život průměrně o jeden měsíc života navíc. Vedlejší účinky statinů jsou mnohem častější, než ukazují velké studie. Sodík v buňkách zvyšuje krevní tlak, drasík jej snižuje. To je důvod, proč máme málo solit.

Trávení

Časté úsloví „jste, co jíte“ není tak úplně pravda, protože nejvíc záleží na tom, co umíme strávit a vstřebat. Pokud trpíme nesnášenlivostí na některé potraviny, lze se toho zbavit, když tyto potraviny vysadíme na několik měsíců. To umožní naším vnitřnostem, aby se zahojily, a vy můžete přestat být na tuto potravinu citliví. Práce vnitřní výstelky střev je závislá na aminokyselině glutaminu. Toho máme v potravinách dost, ale ničí se vařením. Když si dáme lžičku glutaminu rozpuštěného ve vodě, jako poslední věc před spaním, je to pro naše vnitřnosti jako návštěva farmy zdraví. Dělejme to každý den po dobu jednoho měsíce nebo po jakékoliv infekci, alkoholovém excesu nebo užívání antibiotik.

Jakmile si upravíme trávení, je velmi prospěšné si „naočkovat“ trávicí trakt těmi správnými „lidskými“ bakteriemi Acidophilus a Bifidus. Probiotika představují domobranu, která obsadila prostor, aby se tam vetřelci nemohli usadit. Probiotika produkují svá vlastní antibiotika a pomáhají udržovat životně nezbytnou integritu střevních stěn tím, že stimulují tvorbu ochranného hlenu. Také tím, že opravují jejich poškozená místa, kudy by se mohly dovnitř dostat alergeny. Lactobycilus je bakterie, která posiluje schopnost buněk, jejichž úkolem je odstraňovat škodlivé bakterie způsobující chronické záněty ve střevech.  Probiotické bakterie mají rády prebiotika obsažená v ovesných vločkách, čekance, banánech, česneku a cibuli.

Podporu užitečných bakterií ve střevech zvýšíme snížením příjmu cukru a rafinovaných potravin, které umožňují množení škodlivých bakterií. Jezte hodně ovoce a zeleniny bohaté na vlákniny, jakož i přírodní živé jogurty s krátkou expirační dobou. Klíčem k řešení trávicích potíží je úprava způsobu stravování, pití čisté vody a zkoumání případných alergií na konkrétní potraviny. Před jídlem snězte trochu salátu nebo něco syrového. Jestli od lékaře uslyšíte, že vaše problémy nemají nic společného s tím, co jíte, vyměňte ho.

Zrak

Oči umožňují nahlédnout do těla a mozku. Je tomu tak proto, že část oka, která transformuje stín a světlo na elektrické impulzy, které putují zrakovým nervem, je ve skutečnosti vychlípenina mozku. Oči jsou velice závislé na zdravém kardiovaskulárním systému. Ucpané jemné oční cévky jsou proto u cukrovky nejčastější příčinou slepoty. Proto chraňme oči zdravým srdcem. Pro ochranu vlásečnic v oku je proto první ochranné opatření nízkoglykemická dieta. Klíčovou součástí chemických procesů měnících fotony v elektrické nervové impulzy je vitamín A. Ten se vyskytuje ve dvou formách. Jednou je v tucích rozpustný retinol, který se nachází v živočišné tkáni a druhá je beta-karoten, který se nachází v potravinách rostlinného původu. Zvláště v meruňkách, v cntaloupském melounu, v mrkvi, dýni, sladkých bramborách, špenátu, tykvi, brokolici. Beta-karoten se též nazývá provitamín a v játrech se přeměňuje na retinol.

Zvlášť zajímavý je koenzym Q-10, protože pomáhá předcházet šedému i zelenému zákalu. Nachází se přirozeně v očích, ale jeho množství se stářím snižuje až na 40%. Brzy by měl být k dostání i ve formě očních kapek.

Co ještě můžeme vyzkoušet. Přestat používat margarín a místo kravského mléka pít ovesné mléko. Sluneční brýle noste jen za velmi silného slunečního svitu, protože oči potřebují určité vlnové délky slunečního svitu. Spěte v úplné tmě. Používejte Trynerovy brýle s průhledy velikosti špendlíkové hlavičky. Trénují zaostřování při dalekozrakosti i krátkozrakosti, při vyčerpání po dlouhém sezení u počítače, únavy očí a bolesti hlavy. Při práci s PC často pravidelně mrkejte, zhluboka se nadechujte, abyste zvýšili hladinu kyslíku v krvi a každou hodinu si dělejte přestávky. Ve svém okolí se vyvarujte zářivým lesklým plochám a jasnému světlu z okna nebo lamp. Osmkrát denně si zakryjte oči dlaněmi po dobu pěti minut. Cenných ale i několik sekund. Desetkrát procvičuje oční svaly tím, že se podíváte nahoru, dolů doleva a doprava. To vše při zakrytých očí dlaněmi. Univerzální základní prostředek na asi 1000 funkcí v organizmu je i zde vitamín C, poskytující ochranu před zeleným zákalem. Sítnice musí být omývána vysokými dávkami vitamínu C, jinak správně nefunguje.

Ochranné účinky na optický nerv poškozený glaukomem má ginkgo-biloba, která má schopnost „teflonovat“ mikrocévky. Společně se zinkem může zpomalit ztrátu zraku a zlepšit vidění v širším záběru.

Suché oči může způsobovat zvýšená nebo snížená činnost štítné žlázy nebo jiné autoimunitní onemocnění, kdy je suchá tkáň očí napadána protilátkami těla, což způsobuje zatažení očního víčka, což někdy vede ke dvojitému vidění. Pacienti se sníženou činností štítné žlázy mají téměř vždy nedostatek vitamínu A, protože neumějí přeměňovat beta-karoten ve vitamin A nebo vitamin A ve formu potřebnou pro oči, což je proces závislý na zinku.

Očí buňky posiluje tmavé ovoce, jako borůvky a ostružiny. Jezte syrové ořechy a semena obsahující esenciální mastné kyseliny.

Co jíst při strategii zdravého stárnutí

Když nekouříte, pijete alkohol jen málo, jíte pět porcí ovoce a zeleniny denně (pozor na supermarkety) a jste fyzicky aktivní, může Vám to přidat 14 let života. Aby se přerušil nějaký návyk, trvá to 3 týdny. Aby se vytvořil návyk, trvá to 6 týdnů. Aby se návyk zakořenil, trvá to 36 týdnů.

GL glykemická nálož je nový pohled na potraviny udávající, jaký vliv má jídlo na rovnováhu krevního cukru. GL v sobě spojuje glykemický index a měření příjmu uhlohydrátů jako způsob kontroly hladiny krevního cukru. GL=kvalita x kvantita.

Nejlepší snídaně má základ v obilovinách. Když si dáte na cereálie lžíci jogurtu, stabilizujete si tak krevní cukr. Neslazený jogurt obsahuje spoustu bílkovin. Dalším jejich zdrojem jsou semena. Proto do obilnin patří též lžíce semínek nebo ořechů. Základem snídaně mohou být také vejce. Aniž by se vám zvýšil cholesterol, může jich být až sedm za týden. Nesmažit. Vysoká teplota ničí esenciální mastné kyseliny. Chléb celozrnný. Ke svačině se nejlépe hodí ovoce nebo celozrnný chléb s pomazánkou obsahující bílkoviny například cottage sýr.

Oběd, Vyvážený oběd obsahuje polovinu talíře zeleniny a druhá polovina se dělí na bílkoviny a na uhlohydráty. Nejlepší poměr bílkovin a uhlohydrátů mají luštěniny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář