Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkušenost s osteoporózou starší paní

Aplikace vápenného katalyzátoru Os při osteoporóze.

V říjnu 1996 jsem po zakopnutí upadla a při pádu jsem si zlomila kůstku v levém zápěstí a nalomila loketní kost na pravé ruce. Následovala sádra na obě ruce. V prosince jsem znovu upadla a zlomila si levé zápěstí. Následovala opět sádra. Kolegyně mi radila, abych šla na denzitometrii, jestli nemám osteoporózu. Můj lékař mě poslal na Modrou polikliniku na Pankráci. To už bylo léto 1997.

           Vyšetření probíhalo tak, že jsem předloktí ponořila do zvláštní vaničky a prsty uchopila tyč. Obrazovka počítače ukázala, že mám vápník na dolní hranici. Po dalším laboratorním vyšetření jsem dostala Vitacalcin (vápník – tablety) a Vigantol (Vitamín D – kapky) a měla jsem jíst hodně mléčných výrobků. V posudku se dokonce navrhovala zkouška kostní hmoty.

           Už se přesně nepamatuji, zda jsem měla přijít na kontrolu za 1 nebo za 2 roky. V té době jsem užívala hodně jiných léků, na krevní tlak, na játra, apod., takže Vitaclacin a Vigantol jsem dost odbývala. Mléčné výrobky, hlavně jogurty mi nedělaly potíže. Naštěstí se mi dostal do ruky vápenný katalyzátor (předchůdce OSSPCN). Ten užívám denně.

           Když jsem měla jít znovu na denzitometrii, přístroj byl v opravě, takže jsem na řadu přišla až za 3 měsíce. Když jsem si šla pro výsledky, náhodou jsem zaslechla otevřenými dveřmi debatu mezi doktorkou a doktorem o mém případu. Zjistilo se totiž, že se můj stav zlepšil natolik, že mám jenom osteopenii (náběh na osteoporózu). Dohadovali se, jestli mám léky užívat dál. Nakonec mi je doporučili – pro jistotu. Kontrolu jsem měla mít za 2 – 3 roky. Už jsem nešla nikam.

           Když se letos mluví o zdražování ve zdravotnictví (2006), požádala jsem svého gynekologa o doporučení na denzitometrii. Tentokrát mě poslal na novou polikliniku na Chodově. Tady už jsem si připadala jako na rentgenu. Ležela jsem na lehátku a nade mnou se pohyboval přístroj a snímal páteř a kyčle. Výsledky poslali k nám na gynekologii a doktor mě ujistil, že jsem úplně v pořádku. Nemusím nic užívat a stačí jíst jogurty.

 

                                                                Hana Pospíšilová

                                                                Měchenická 2560

                                                                141 00 Praha 4

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář